Δελτίο Τύπου 30/4/24 – Σχετικά με δηλώσεις Βαρτζόπουλου

1 Μαΐου 2024by admin

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  –  Αθήνα, 30/4/2024

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt παρακολουθώντας με ανησυχία και απογοήτευση τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κυρίου Βαρτζόπουλου, νιώθει την ευθύνη, απέναντι στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που εκπροσωπεί, αλλά και την υποχρέωση, απέναντι στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, να εκφράσει έντονα και κατηγορηματικά την αντίθεσή της με τα όσα δήλωσε – κι εν συνεχεία υποστήριξε σθεναρά – ο υπεύθυνος Υφυπουργός για τον τομέα της ψυχικής υγείας στην χώρα μας.
Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα των επίμαχων δηλώσεων του κυρίου Βαρτζόπουλου, όπως έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εκπομπή Live Media Health:
«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή έμβιου όντος, το αρσενικό είναι πιο επιθετικό… Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό. Κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση» (δείτε ολόκληρο το βίντεο των δηλώσεων: https://youtu.be/sCxnmLtRdtk).

Η παραπάνω αναφορά στη βιολογική διάσταση της επιθετικότητας και κυρίως οι αιτιολογικές συνδέσεις που ο κύριος υφυπουργός επιδιώκει να κάνει με τις γυναικοκτονίες, δεν στερούνται απλώς επιστημονικής βάσης, αλλά είναι βαθιά αναχρονιστικές, επικίνδυνες και ύποπτες, εφόσον, χρησιμοποιώντας επιστημονικά δεδομένα της εποχής του Δαρβίνου, προσφέρει ένα πεδίο αιτιολόγησης, «λογικοποίησης» κι επιστημονικής αποδοχής της ειδεχθούς εγκληματικής ενέργειας της γυναικοκτονίας – που τόσο ταλανίζει την σύγχρονη ελληνική κοινωνία – και, κατ’ επέκταση, της βίαιης συμπεριφοράς εν γένει, αρκεί αυτή να προέρχεται από άρρενες!
Η βία, η γυναικοκτονία και τα έμφυλα στερεότυπα είναι αδιαμφισβήτητα αποδεδειγμένο ότι δημιουργούν ένα σύνθετο πεδίο επιθετικότητας, ενώ δεν είναι μονοδιάστατο αλλά απολύτως πολυπαραγοντικό φαινόμενο και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε απαρχαιωμένες βιολογικές τάσεις.
Οι πράξεις βίας είναι επιστημονικώς επιβεβαιωμένο από την σύγχρονη έρευνα ότι επηρεάζονται τόσο από κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, όσο και από ψυχικούς παράγοντες.

Ως εκ τούτου, δημόσιες δηλώσεις σαν κι αυτές δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν ως προκλητικές και επικίνδυνες, πολλώ δε μάλλον όταν εκφράζονται από το στόμα ενός Υφυπουργού της κυβέρνησης – και μάλιστα ψυχίατρου κατ’ επάγγελμα – αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη διάσταση κι έχοντας ακόμα σπουδαιότερο κοινωνικό αντίκτυπο, αφού ο ίδιος εκπροσωπεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και, κατά συνέπεια, απευθύνεται σε αυτή.
Είναι σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε ως ανθρωπότητα να φροντίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, να προάγουμε τον σεβασμό και να καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και επιθετικής συμπεριφοράς σε όποιο πλάσμα κι αν απευθύνεται.

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt

© Copyright HAGT – Hellenic Association for Gestalt Therapy

© Copyright HAGT – Hellenic Association for Gestalt Therapy